Efter Mobifo kom på markedet er antallet af personer, der lytter til lydbøger eksploderet, og den danske befolkning har ifølge Lydbogormen i stor stil taget konceptet til sig.
Udbydere som Mofibo, Storytel og Politiken Books er alle blevet positivt modtaget af danskerne, der i stigende grad lytter til bøger frem for at læse dem. Det giver en anden oplevelse, og for mange er lydbøgerne mere tilgængelige end en tung litterær klassiker.
Forlagenes omsætning på lydbøger steg således fra 38,3 millioner kroner i 2014 til næste 50 millioner kroner i 2015, og den udvikling er blot fortsat sidenhen, ifølge Kristeligt Dagblad.
Bare udlånet af netlydbøger fra eReolen steg fra 584.000 i det første halvår af 2015 til hele 766.000 i det første halvår af 2016.
Lydbogen er således blevet et massemedie, som kan anvendes fra telefonen eller tabletten og som derved altid er lige ved hånden. Hvis du lige har et par minutter mens du venter på bussen, kan du tænde for oplæserens stemme og lade de små hverdagspauser fylde af store dramaer eller spændende krimier.
Lydbøger gør alle genrer tilgængelige
Odyséen, Hamlet og andre gamle klassikere er måske ikke de første du tænker på, når du går rundt i boghandlen for at finde lidt læsestof til ferien. Men for mange er lydbøgerne faktisk blevet løsningen på at komme igennem de store klassiske værker.
Spildtid forvandles nemlig til kvalitetstid, når vi lytter til bøger, og mange vælger derfor at sætte nogle store og ofte meget omtalte eller citerede værker i højtalerne, da man på den måde får de store værker serveret af en behagelig oplæser, samtidig med at man let kan zoome ind og ud af historierne ved at stoppe afspilningen og vende tilbage senere på dagen.
Fordelen ved at høre en lydbog er også, at man får øje på nye sider af historien, når man lytter i forhold til, når man læser.
Man kan nemlig høre tingene på en anden måde, end man læser dem, og derved få en anden forståelse af sproget og historien.
Husk historien
Det kan både være en fordel og en ulempe, at lydbogen kan bruges til hverdagens små pauser, når man er på farten i toget, i bussen eller på job.
Således kan man blive distraheret af omverdenen, men på den anden side vil man også forbinde historien til de steder man er, når man lytter, og derved kan historien sætte sig bedre i ens hukommelse og gøre et større indtryk.
Hvis man finder en fortæller, man godt kan lide, giver lydbøgerne også en ekstra dimension, da man kan vælge bøger efter fortæller og prøve at høre flere forskellige bøger læst op af samme forfatter. På den måde udvides lytterens horisont, og man kan folde sig bredere ud over den forskellige litteratur på markedet.
Man kan altså sige, at man, med en god lydbog i ørene, får tid til fordybelse – selv i en travl hverdag, hvor man ikke føler, der er plads til at sætte sig ned i flere timer med en papirbog i hånden.
Comments